Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 5 juni 2024

2013 Laherte Frères Les Longues Voyes

(100 % pinot noir)

 

21 oktober 2023 (hemma)

 


 

Les Longues Voyes är gjord på pinot noir som Aurélien Laherte köper från Emilien Feneuil i Chamery i Montagne de Reims. Namnet Les Longues Voyes (den långa vägen) syftar dels på att det är långt (från Lahertes hemby Chavot) till Chamery och dels att champagnen får lång tid (18 månader) på fat. Det här är årgång 2013 och flaskan blev degorgerad i januari 2017 med en dosage på 4 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den dricks över två dagar och håller ihop väl.

 

Doft: Utvecklad och komplex. Inslag av hav, jäst, yoghurt, tavelkrita och steniga mineraler följs av mogen citrus, ek, mogna gröna äpplen och senare även av bränt bröd, apelsinskal och lite lakrits.

 

Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och torr smak med tydlig sälta och bra intensitet. Citron, gröna äpplen, päron och apelsin. Hög syra och mycket lång eftersmak.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar