Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 20 juni 2024

Perrine Fresne Sarmate I

(37 % pinot noir, 37 % chardonnay, 26 % pinot meunier)

 

5 november 2023 (hemma)

 


 

Perrine Fresne är en ung kvinnlig vinmakare från Sermiers (Montagne de Reims) som nyligen (2020) tagit över tre hektar från familjens odlingar och startat sin egen verksamhet. Merparten (ca 90 %) av markerna finns i hembyn och en mindre del i grannbyn Villers-aux-Nœuds. Vingårdarna består av 50 % meunier, 30 % pinot noir och 20 % chardonnay och Perrine har infört ett hållbart arbetssätt. I källaren har hon ett delvis bourgogneinspirerat sätt att arbeta med visst fokus på att vinifiera olika vingårdar var för sig. Hon är dock pragmatisk och vill inte låsa sig till en särskild inriktning, utan låter årgångens förutsättningar bestämma. På samma sätt är hon flexibel huruvida vinerna ska få jäsa i ståltank eller på fat – årgången får helt enkelt avgöra.

 

Sarmate I är hennes första champagne. Den är gjord på en blandning av alla hennes tre druvor och till 70 % baserad på 2020 års skörd. Resten är reservvin från pappans lager. Denna första utgåva är jäst i ståltank. Flaskan blev degorgerad i juli 2022 med en dosage på 2 g/l. Sarmate är för övrigt vad en invånare i Sermiers kallas.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den håller ihop bra över två dagar.

 

Doft: Fruktig och kryddig, Inslag av röda äpplen, körsbär, tranbär, jäst och jordgubbar följs av lite marsipan.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och torr. Jordgubbar, körsbär, röda äpplen och lite grapefrukt. Hög syra, men bra balans. Fin längd.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar