Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 6 juni 2024

M. Marcoult Cuvée Révélation

(60 % chardonnay, 40 % pinot noir)

 

23 oktober 2023 (hemma)

 


 

M. Marcoult (tidigare Michel Marcoult Père & Fils) grundades 1967 av Michel Marcoult och sedan 2022 är det barnbarnet Julien Marcoult och hans fru Florence som håller i spakarna. Man håller till i Barbonne-Fayel i Côte de Sézanne och tillämpar ett hållbart arbetssätt. Sortimentet består av ett tiotal champagner och två sorters ratafia.

 

Cuvée Révélation är gjord på druvor från hembyn, delvis lagrad på fat och framställd utan dosage. Den här utgåvan har möjligen 2018 som basårgång och flaskan blev möjligen degorgerad i mars 2023. Siffrorna 2303 på korken skulle kunna indikera det senare.

 

Det här är en mycket bra och ”okomplicerad” champagne. Den dricks över två dagar och är märkbart bättre dag två.

 

Doft: Fruktig och komplex doft, initialt med lite laktiska toner. Inslag av yoghurt, citron, päron, gula äpplen, honung och lakrits följs av jordgubbar, marsipan och mazariner. Senare även äppelkaka med vaniljsås. Mer generös dag två.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr. Gula päron, citron och jordgubbar med mycket gröna äpplen i eftersmaken. Hög syra. Mer generös och mer harmonisk dag två.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar