Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 21 juni 2024

2018 Colette Bonnet Pinot Blanc Millésime

(100 % pinot blanc)

 

7 november 2023 (hemma)

 


 

I den lilla byn Éguilly-sous-Bois i Côte des Bar hittar man Colette Bonnet. Hon har 2,24 hektar odlingar i grannbyn Noé-les-Mallets, planterade med pinot noir, pinot blanc och chardonnay, där hon tillämpar ett ekologiskt arbetsätt. Hon äger en press tillsammans med sin bror Thierry Bélorgeot, odlare i Noé-les-Mallets, men är medlem i det stora kooperativet Centre Vinicole i Chouilly (känt som Nicolas Feuillatte). Den nypressade druvmusten skickas till kooperativet för vinifiering, enligt en princip om så liten påverkan som möjligt, varefter Colette får tillbaka champagne som hon sätter sin egen etikett på. Hon är därmed så kallad Récoltant-Coopérateur och det står RC på hennes flaskor. Hon säljer dock delar av sin skörd och det är endast en del – gissningsvis den bästa – som används till de egna champagnerna. Sortimentet består av fyra olika årgångschampagner och hon har nyligen uppdaterat sina etiketter till dagens lekfulla utseende.

 

Det här är, som namnet antyder, en årgångschampagne gjord på pinot blanc. Årgången är 2018 och flaskan blev degorgerad i november 2022 med en dosage på 4 g/l.

 

Champagnen har en härlig doft! Smakmässigt är den förvisso charmig, men lite oförlöst. Det är tydligt att den är gjord på pinot blanc, men det är inte lika uppenbart att det är en champagne. Hade jag blivit serverad den blint hade jag möjligen gissat på en annan region. Det är bra, men inte särskilt upphetsande.

 

Doft: Blommig, fruktig och komplex. Inslag av päron, äppelmos, vita blommor och gröna druvor. Japp, här har vi en champagne som faktiskt både doftar och smakar druvor!

 

Smak: Frisk, fruktig och torr. Ren och naturlig. Relativt lätt. Äppelmos, citron, vit persika och gröna druvor. Snäll syra och kort eftersmak.

 

Betyg idag: 80

 

Sannolikt bäst: 2027-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar