Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 4 juni 2024

2006 Laherte Frères Le Millésime

(85 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

 

19 oktober 2023 (hemma)

 


 

Det här är årgång 2006 av Lahertes ”vanliga” årgångschampagne, en cuvée som inte längre produceras. Den är gjord på chardonnay från vingården Les Frileux i Épernay och pinot noir från Les Hautes Norgeailles i Mancy. Det handlar om rankor som planterades 1967 respektive 1947. Dosagen uppgår till 4,5 g/l. Degorgeringsdatumet är dessvärre inte utskrivet, men jag köpte flaskan i januari 2017.

 

Om jag inte visste att det här var en champagne hade jag gissat att det var ett mousserande vin från Jura. Det är ett spännande och mycket bra vin i en (gissningsvis) medvetet oxiderad stil. Det är stökigt, men ändå snyggt!

 

Champagnen dricks över tre dagar och vinner på det.

 

Doft: Utvecklad, oxiderad, kryddig och parfymerad. Inslag av jäst, mandlar, bokna äpplen, citronskal, torkad aprikos, honung, saffran och lite gräddkola följs senare av apelsin, ost och lite svamp.

 

Smak: Utvecklad, frisk, något fruktig, naturlig, och torr smak med påtaglig sälta och bra intensitet. Citron, bokna äpplen och lite honung till en början. Därefter även apelsin och lakrits. Påtaglig syra och något stökig.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2019-2025

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar