Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 31 mars 2022

Jean-Philippe Trousset Ratafia de Champagne

5 november 2021 (hemma)

 


 

Jean-Philippe Trousset, tidigare Trousset Guillemart, är en odlare som håller till i premier cru-byn Les Mesneux i Montagne de Reims. Jean-Philippe och hustrun Karine äger 7,6 hektar odlingar, belägna i Sacy, Les Mesneux och Ville-Dommange. Man tillämpar ett hållbart arbetssätt och är HVE-certifierade sedan 2017. De producerar ca 72 000 flaskor per år, inklusive denna ratafia.

 

Min erfarenhet av ratafia är att det är en dryck som allt som oftast mår bra av att drickas under en längre period, att den kan vara lite blyg direkt från startblocken och att den sedan växer successivt för varje dag som går – innan den till slut börjar tappa i kvalitet efter sisådär halvannan veckas tid. Så upplever jag inte den här ratafian. Den är istället mycket, mycket bra direkt från start och håller sedan denna nivå i nio dagar innan den börjar tappa i intensitet och upplevd kvalitet.

 

Jag dricker flaskan vid totalt nio tillfällen under en period av sexton dagar. Den är alltså som bäst från dag ett till och med dag nio, men fortsätter att hålla ihop ganska bra till och med sista dagen.

 

Doft: Komplex, nötig, kryddig och något parfymerad. Inslag av mandlar, valnötter (efter hand massor av valnötter), mandelmassa, honung och lakrits.

 

Smak: Frisk, nötig, söt, koncentrerad och något bitter smak med viss alkoholhetta. Till en början mandlar, honung, fikon och framförallt massor av valnötter. Dag sex dyker det även upp en bitter ton av clementinskal och på sjunde dagen kommer russinen.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: Varför inte nu?

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar