Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 5 april 2024

Jacques Selosse Initial (2008-bas)

(100 % chardonnay)

 

5 augusti 2023 (hemma)

 


 

Det här är möjligen den bästa Initial jag druckit. Den är baserad på årgångarna 2008, 2007 och 2006 och flaskan blev degorgerad i april 2015.

 

Det är en otrolig champagne! Den vinner väldigt mycket på att drickas i hög temperatur (> 20 grader), då den blir som mest harmonisk och allt verkligen faller på plats. Jag avnjuter den över fyra dagar och den håller ihop bra.

 

Doft: Utvecklad, komplex och fin oxiderad. Inslag av mogna äpplen, apelsin, ingefära, honung, hyacint, ek, kex, kaffe, rostade hasselnötter, nougat och kanel.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, gräddig, frisk och mycket torr smak med trevlig sälta och härlig koncentration. Äppelmust, clementin, päron och honung. Hög syra, men bra balans. Mycket lång eftersmak. Dag tre blir päronen tydligt framträdande.

 

Betyg idag: 94

 

Sannolikt bäst: 2020-2028

 

Mina tidigare intryck av Initial (med länkar till resp inlägg):

2012-12-31: 91

2014-11-05: 94

2016-04-29: 89

2016-11-26: 93

2019-10-13: 89(+)

2020-01-30: 90

2020-02-29: 92

2021-02-27: 87(+)

2022-02-27: 90

2023-04-10: 90

 


 

2 kommentarer:

  1. Isn't there usually 1 year difference between VO and initial - so that the 2015 disgorgements are 2008 and 2009 respectively?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi, no they follow the same pattern.

      Radera