Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 7 april 2024

2014 Francis Orban L’Orbane

(100 % pinot meunier)

 

8 augusti 2023 (hemma)

 


 

Francis Orban håller till i Leuvrigny i Marnedalen, ca femton km väster om Épernay och söder om floden. Familjens historia som champagneproducent inleddes 1929 när Léopold Orban köpte en vinpress (den första i byn) och började göra champagne. Därefter följde i tur och ordning Gaëtan och Pol innan Francis Orban tog över som fjärde generationens vinodlare.

 

Francis Orban har tillgång till 7,5 hektar odlingar, fördelade på 29 odlingslotter i och kring Leuvrigny och Sainte-Gemme på andra sidan floden. I dessa trakter är meunier den klart dominerande druvan, vilket även märks i familjen Orbans marker där man odlar strax över 90 % meunier och 9 % chardonnay. Francis har infört ett hållbart arbetssätt och har på senare år även börja producera ett antal vingårdschampagner vid sidan om det mer traditionella sortimentet. Han gör totalt nio olika champagner.

 

Årgångschampagnen L’Orbane är gjord på 100 % meunier från gamla rankor i Leuvrigny. Dosagen uppgår till 3 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den dricks över två dagar och lyfter ett snäpp till andra dagen.

 

Doft: Autolytisk, något fruktig och efter hand gräddig. Inslag av baguette, gröna äpplen, päron, citron, steniga mineraler, ingefära och grapefrukt.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med viss sälta. Mogen citron, syrliga äpplen, ingefära, päron, söt grapefrukt och baguette. Hög syra och bra energi. Mer harmonisk dag två.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar