Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 20 januari 2013

Jacques Selosse Initiale


(100 % chardonnay)

När: 31 december 2012

Var: Hemma

Doft: Underbar brödig och blommig doft med brända toner och med inslag av mogna äpplen.

Smak: Utvecklad smak med inslag av äpplen, citrus, päron och persika. Lång härlig eftersmak av omogna päron. Fortfarande mycket syra kvar.

Kommentar: Kultproducenten Jacques Selosse grundades 1950 och drivs idag av Jacques son, den nytänkande och karismatiske Anselme Selosse. Den totala produktionen är begränsad till ca 80 000 flaskor per år och vinerna är genomgående kraftfulla och extremt lagringsdugliga. Initiale är husets enklaste vin, i relation till de övriga alltså – det är långt ifrån något enkelt vin! Det produceras i 33 000 flaskor per år och består av tre efterföljande årgångar av chardonnay från grand cru-byarna Avize, Cramant och Oger. Den här flaskan degorgerades 4 oktober 2007 och jag hade sparat den i källaren i fem år. Låg dosage på ca 5 g/l. Dracks tillsammans med en flaska Version Originale och till en meny bestående av pilgrimsmusslor och renfilé. Båda vinerna skar sig totalt med pilgrimsmusslorna men funkade bra till renfilén! Intressant nog upplevde jag till en början Initiale som det bättre vinet av de båda, men efter ett par timmar kom V.O. till sin rätt och vann duellen med en hårsmån. Det är utan tvekan två fantastiska viner, med ytterligare potential, och det var kul att dricka dem sida vid sida!

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2013 – 2020Inga kommentarer:

Skicka en kommentar