Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 1 april 2024

Comte de Brismand Brut Réserve

(60 % pinot noir, 30 % pinot meunier, 10 % chardonnay)

 

1 augusti 2023 (hemma)

 


 

Jag hittar den här champagnen på Lidl i Köpenhamn för 159 danska kronor (ca 250 svenska) och blir självklart nyfiken. Hur bra/dålig kan den egentligen vara?

 

Det aristokratiskt klingande namnet Comte de Brismand är så klart ett rent Lidl-varumärke och inget annat, men tittar man närmare på flaskan upptäcker man att champagnen är tillverkad av någon som benämns VPP Reims. Med hjälp av lite enkel efterforskning upptäcker jag att bakom detta anonyma namn står storhuskoncernen Vranken Pommery. Jag gissar att man från deras sida inte gärna vill förknippas med billiga varuhuschampagner, utan föredrar att fronta med det okända bolagsnamnet VPP.

 

Förväntningarna är lågt ställda, men det här visar sig vara en riktigt trevlig champagne!

 

Doft: Jäst, mogna äpplen, päron, citron, lakrits, hasselnötter och stenrök. På andra dagen dyker det även upp inslag av aprikos.

 

Smak: Frisk, fruktig och relativt torr. Päron, citrus, gröna äpplen och lakrits. Dag två även aprikos. Påtaglig syra, men skaplig balans tack vare en generös dosage. Fin intensitet, skaplig energi och hygglig längd, men den brister litegrann i komplexitet.

 

Betyg idag: 80

 

Sannolikt bäst: 2023-2029

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar