Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 12 april 2024

Julien Chopin Ratafia Champenois Chardonnay, med flera

(100 % chardonnay)

 

18 augusti 2023 (Julien Chopin i Monthelon)

 


 

Champagnen i all ära, men det är framförallt Emmanuel Chopins ratafia jag ser fram emot denna dag.

 

Man har för närvarande åtta (!) olika ratafia i sortimentet och jag får prova fem av dem. Först ut av dessa är Chardonnay. Den har fått fem års lagring på ekfat innan buteljering och har en sockerhalt på 100 g/l.

 

Det här är en fantastisk ratafia! Jag har tidigare utropat den till en av de absolut bästa jag provat, men idag presterar den inte riktigt lika högt.

 

Doft: Nötig och kryddig doft med härligt brända toner. Inslag av katrinplommon, hasselnötter, aprikos och bränt socker.

 

Smak: Söt, fruktig, frisk och oljig smak med härlig koncentration. Viss alkoholhetta. Kanderade äpplen, honung och aprikos. En hög syra matchar den söta frukten. Mycket lång eftersmak.

 

Betyg idag: 92

 

Sannolikt bäst: Aujourd’hui

 

Mina tidigare intryck av denna ratafia:

2022-09-30: 93

 

Övriga flaskor:

 

Ratafia Champenois Meunier: Denna meunierbaserade ratafia har fått tre års lagring på ekfat. Den är också fantastisk! Nötig, fruktig och kryddig. Inslag av valnötter, russin, kakao, katrinplommon och lite peppar. Söt, fruktig och något nötig smak av mogna mörka körsbär och russin som matchas bra av en hög syra.

Betyg idag: 91

 


 

Ratafia Champenois Pinot Noir: Ännu en underbar ratafia! Fruktig doft med inslag av plommon, mörka körsbär och björnbär. Söt smak, men perfekt balanserad. Sötma, syra och alkohol kompletterar varandra perfekt. Samma beståndsdelar som i doften.

Betyg idag: 91

 


 

Ratafia Champenois Pinot Blanc: Två års lagring på fat. Mycket, mycket bra, men den är klart annorlunda än de övriga. Aromer av persika, mango, ananas och vanilj.

Betyg idag: 89

 


 

Ratafia Champenois Grandes Années Chardonnay: Baserad på en solera som startades 2014. Ytterligare en fantastisk skapelse! Fruktig och kryddig doft med inslag av valnötter, apelsinmarmelad och kanel. Söt, fruktig, frisk och kryddig smak av apelsinmarmelad, aprikos och plommon.

Betyg idag: 91

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar