Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 16 april 2024

2015 Bouquin-Dupont Cuvée Jarod

(100 % chardonnay)

 

26 augusti 2023 (hemma)

 


 

Bouquin-Dupont är en odlare från Avize. Firman leds av Dominique Bouquin Dupont, som utgör den tredje generationen sedan verksamheten grundades av Paul Emile Dupont 1929. Man äger 1,6 hektar odlingar, som uteslutande är planterade med chardonnay och belägna i Avize (1 ha), Cramant (0,3) och Le Mesnil-sur-Oger (0,3). Till sin roséchampagne köper man pinot noir från Aÿ. Årsproduktionen uppgår till 13000 flaskor fördelade på ett tiotal cuvéer.

 

Cuvée Jarod är en av odlarens årgångschampagner. Den görs på druvor från Avize och får sin första jäsning på fat. Dosagen i den här årgången uppgår till 3 g/l.

 

Det här är en jättebra champagne!

 

Doft: Generös, brödig och kryddig. Inslag av brioche, smör, grädde, lime, krita och kanelbulle följs senare av aprikos.

 

Smak: Generös, fruktig, syrlig, kryddig och mycket torr smak med härlig sälta. Lime, gröna äpplen och kanel. Senare även aprikos. Hög syra, fin energi och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar