(15 % pinot blanc, 15 % pinot gris, 15 % arbane, 15 % petit meslier, 15 % pinot meunier, 13 % pinot noir, 12 % chardonnay)
18 augusti juli 2023 (Janisson Baradons bar/butik i Épernay)
Jag tittar in i Janisson Baradons kombinerade butik och bar, som ligger i direkt anslutning till Avenue de Champagne i Épernay, för en liten spontan provning. Jag väljer tre champagner från listan.
Den spännande 7C – där C står för cépages – görs på alla de sju druvorna. Den här versionen är baserad på årgångarna 2016 och 2015. Flaskan blev degorgerad i april 2020 med en dosage på 4,5 g/l.
Det här är en riktigt bra champagne! Ger man den tre års lagring till kan den dessutom lyfta mot nya höjder.
Doft: Utvecklad, fruktig och komplex. Inslag av gröna och gula äpplen, mandlar, tuttifrutti-pastiller, cantaloupe och apelsinskal.
Smak: Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta. Tuttifrutti-pastiller samsas med grillad citron, krita och persika. Hög syra och fin längd.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2026-2032
Jag provar även dessa båda:
2010 Toulette (100 % chardonnay): Dosage på 2 g/l. Mycket bra. Doften är komplex och lite speciell. Inslag av limeskal, krita, bröddeg, en liten punschpralin och Coca-Cola. Relativt generös, syrlig, fruktig och mycket torr smak av lime och gröna äpplen med en tydlig sälta. Hög syra.
Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2026-2032
2014 Tue-Bœuf (100 % pinot noir): Jäst i betongägg och på ekfat. Dosage på 3,4 g/l. Mycket bra! Utvecklad doft med inslag av gula äpplen, mango, smör, röda bär, honung och nougat. Fruktig, syrlig och mycket torr smak med påtaglig sälta. Röda äpplen och citron. Hög syra och bra längd.
Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2027-2033
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar