Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 25 april 2024

2015 Bollinger La Grande Année, med flera

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

 

15 april 2024 (Spritmuseum/Aira i Stockholm)

 


 

Bollinger har precis släppt den nya årgången av La Grande Année. Den presenterades för den svenska marknaden i samband med en middag på Aira i Stockholm.

 

Arrangemanget inleds med en masterclass på Spritmuseum med Bérangère Fierfort-Caqué och Pierre Damidot från Bollinger, där vi till att börja med får smaka på sju olika vins clairs (stilla viner) från skörden 2023. Vinerna serveras blint och i första flighten är det tre glas med samma vin (chardonnay från Cuis) som lagrats på fat med olika ålder (4, 25 respektive 50 år). Det är slående vilken skillnad det är, där vinet från det nyaste fatet är betydligt mer generöst än de båda andra. I den andra flighten får vi först två glas med samma vin (pinot noir från Aÿ), där det ena lagrats i ståltank och det andra i ett 25 år gammalt fat. Här är vinet från fatet mer kraftfullt, men det ståltankslagrade vinet har en helt fantastisk doft. De två sista glasen innehåller pinot noir från Verzenay respektive chardonnay från Avize. Den här typen av provning är alltid intressant och väldigt lärorik! Fatproven håller dessutom genomgående hög kvalitet och flera av dem hade jag gärna tagit med hem och druckit dem precis som de är! En doft- och smaknot som återkommer i många av vinerna är päron och i vissa fall även Päronsplitt (glassen).

 

Efter de stilla vinerna är det äntligen dags för dagens huvudattraktion. I tre glas serveras vi La Grande Année 2015, La Grande Année Rosé 2015 och Coteaux Champenois La Côte aux Enfants 2015. Det sistnämnda är intressant att ha med, för det är fem procent av det röda vinet som utgör skillnaden mellan de båda champagnerna.

 

Även om det här är den svenska premiären, så är det faktiskt inte första gången jag provar de båda La Grande Année från 2015. Jag hade förmånen att få prova dem vid ett besök hos Bollinger i Aÿ redan för tre veckor sedan, dagen efter den franska lanseringen i Paris. Intrycken från den dagen består i mångt och mycket även idag.

 

Den varma årgången 2015 har långt ifrån varit en succé för alla, men Bollinger har lyckats otroligt bra. Man har valt en ovanligt hög andel chardonnay (40 %) och många av pinot noir-vinerna kommer från svala nordlägen. Sammantaget kommer druvorna från 23 olika byar, bland annat Verzenay, Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ (pinot noir) samt Chouilly och Avize (chardonnay). Champagnen är i vanlig ordning jäst på fat och lagrad sur lattes med naturlig kork (istället för kronkapsyl). Dosagen uppgår till 8 g/l. Trots att champagnen nätt och jämnt har hunnit släppas florerar det redan ett antal olika degorgeringsdatum. Flaskorna (både den ”vanliga” och rosén) jag provade hos Bollinger var degorgerade i juli 2023. Flaskorna på dagens masterclass var enligt uppgift sannolikt degorgerade i maj 2023 (jag missade dessvärre att kolla etiketterna och jag har bett om en bekräftelse, men väntar i skrivande stund fortfarande på ett svar). Buteljerna av den vita La Grande Année som serveras på kvällens middag blev i sin tur degorgerade i oktober 2023 och magnumflaskorna degorgerades i augusti 2023. Dessa sistnämnda datum gäller sannolikt även för de flaskor som nu kommit ut till försäljning på Systembolaget. Varför skriver jag om det här? Jo, det har faktiskt ganska stor betydelse för hur man upplever champagnen i dagsläget – mer om det längre ner.

 

La Grande Année 2015 är en fantastisk champagne! I mitt tycke är den klart bättre och inte minst mer tillgänglig än vad La Grande Année 2014 var vid motsvarande tidpunkt. Den här är verkligen som man förväntar sig att en Bollinger ska vara!

 


 

På kvällens middag på Aira serveras vi alltså La Grande Année från flaskor som blev degorgerade i oktober 2023 och det här känns nästan som en helt annan champagne. Den är inte alls lika generös. Här ska man självklart vara ödmjuk och konstatera att min upplevelse kan i viss mån ha påverkats av mat, miljö och vad jag hunnit prova/dricka tidigare under kvällen, men degorgeringsdatumet har tveklöst betydelse. Flaskan som blev degorgerad i maj har hunnit få elva månader ”på korken”, medan flaskan som fick sin kork i oktober bara hunnit få ett halvår. Om sju år när champagnen är drickfärdig har den här skillnaden sannolikt begränsad betydelse, men idag blir den väldigt uppenbar. Köper man en flaska som blev degorgerad i oktober 2023 blir rådet att vänta med att korka upp till åtminstone juli 2024. Det är som sagt en generös och tillgänglig champagne som absolut kan drickas ung, men den måste få en chans att vakna till liv först! Med det sagt kommer det optimala drickfönstret givetvis att infinna sig långt senare.

 

Doft: Kraftfull, fruktig och fint oxiderad. Inslag av mirabeller, persika, körsbär, päron och hasselnötter följs av en aning vanilj och betydligt mer smörkola och äppelpaj.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och torr smak med fantastisk koncentration. Mogna körsbär, päron och persika. Hög syra, men bra balans. Mycket lång eftersmak med toner av söt citron och gula äpplen.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2030-2037

 

Ovanstående noter är från eftermiddagens masterclass, då vi även provar La Grande Année Rosé 2015 och Coteaux Champenois La Côte aux Enfants 2015.

 


 

2015 La Grande Année Rosé (62 % pinot noir, 38 % chardonnay): Rosén är i grunden samma vin som den vita La Grande Année med tillägg av fem procent rött vin. Det är intressant att så pass lite rött vin kan åstadkomma så mycket, både avseende champagnens färg samt i doft och smak! Generös och fruktig doft med inslag av persika, jordgubbar, vanilj, tonkabönor, brioche och smör. Generös, fruktig, frisk och torr smak som domineras av persika och röda äpplen med viss sälta. Fantastisk och faktiskt snäppet bättre idag än när jag provade den hos Bollinger för tre veckor sedan, men fortfarande storleken mindre än den ”vanliga” LGA.

Betyg idag: 90. Sannolikt bäst: 2030-2037

 

2015 Coteaux Champenois La Côte aux Enfants (100 % pinot noir): I den här årgången har man för första gången delvis (till en tredjedel) pressat hela klasar och inte bara avstjälkade druvor. Vinet har lagrats åtta månader på små ekfat innan det buteljerades. Något parfymerad doft med inslag av jordgubbar, körsbär och lakrits. Smaken är ung, men generös; bärig, frisk och mycket torr. Röda vinbär, körsbär och lite gröna toner. Framträdande tanniner, bra struktur och fin längd. Mycket bra.

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2027-2033

 

2015 La Grande Année (magnum): Degorgerad i augusti 2023. På den efterföljande middagen serveras vi den även på magnum. Mer nedtonad än på vanlig flaska och inga oxiderade toner. Det finns en tydlig ton av gummi/ballong i doften, som för övrigt bjuder på liknande inslag av stenfrukt och päron som det halva formatet. Smaken är betydligt tightare här. Behöver som väntat mer tid, men har sannolikt även en större uppsida. Inget betyg satt.

 

Jag ska bespara er från en massa bilder på den fantastiska maten på Aira, men jag måste visa brödet. Det här brödet, alltså! Kommer du inte på någon annan anledning att boka en middag på Aira, så får du en här:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar