Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 23 april 2024

2015 Emmanuel Brochet Les Hauts Chardonnays

(100 % chardonnay)

 

4 september 2023 (Tyge & Sessil i Stockholm)

 


 

Emmanuel Brochet gör sin Les Hauts Chardonnays på druvor från den övre delen av sitt innehav i den sluttande vingården Le Mont Benoit i Villers-aux-Nœuds (Montagne de Reims). Det handlar om en plätt på 0,34 hektar med rankor som planterades 1962. 2015 är den tionde årgången sedan starten (2006) och det blev 1473 buteljer från denna skörd. Champagnen är jäst och lagrad (12 månader) på ekfat och därefter lagrad sex år på jästfällningen i flaskan. Flaskan blev degorgerad i september 2022 med en dosage på 2 g/l.

 

Det här är en mycket bra, men tydligt ung champagne. Samtidigt känns den lite maffigare och mer pinotlik i stilen jämfört med tidigare årgångar.

 

Doft: Fruktig, kryddig, blommig och komplex. Inslag av mjöl, röda äpplen, körsbär (men snarare konstgjorda än riktiga), mandlar, svarta vinbär, smörkola, nötter och citronkola.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Ung och stram. Toner av röda äpplen samsas med körsbärssmaken från Coca-Cola Cherry och sötlakrits. Senare även mandelmassa. Hög syra.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2029-2034

 

Mina intryck av tidigare årgångar av Les Hauts Chardonnays:

2006: 89 (2020-09-11)

2007: 91 (2022-11-05)

2009: 87 (2019-09-24)

2010: 88 (2020-11-11)

2012: 90 (2020-12-21)

 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar