(100 % chardonnay)
5 november 2014 (hemma)
Doft:
Magisk doft! Stor, utvecklad, komplex, blommig och något kryddig med rostade
toner. Här finns jordnötssmör, rostade nötter, mineral, äppelmos, en aning
persika och petroleum. Tydlig fatkaraktär.
Smak:
Utvecklad, fyllig och kryddig. Röda och gula äpplen, mineral och en aning
gräddkola. Lång, kryddig eftersmak med inslag av mogen grapefrukt.
Kommentar: Jäklar, vad bra den är! Utan tvekan den bästa Initial jag druckit. Degorgerad
20 september 2012. Köpt på Systembolaget i december 2012.
Initial är instegsvinet
hos Selosse, d v s hans ”enklaste” champagne, men det är samtidigt så långt man
kan komma från de slätstrukna och masstillverkade standardcuvéer som de stora
champagnehusen pressar ut i en rasande takt. Det här är finess och kärlek – för
såväl råvaran som slutresultatet – på hög nivå! Champagnen bygger på tre
efterföljande årgångar och chardonnaydruvorna som används kommer
från de egna odlingarna i grand cru-byarna Avize, Cramant och Oger. Dosagen ska
enligt uppgift ligga på ungefär 5 g/l vilket innebär att det inte bara är brut,
som etiketten skvallrar om, utan även extra brut.
Kärleksfullt är även
budskapet på baksidesetiketten: ”En minimiperiod av sex
månader [efter degorgering] krävs för att detta vin ska närma sig sin potential.
Om du måste dricka det tidigare, öppna då flaskan två timmar i förväg eller
häll upp på karaff. Serveringstemperatur: 12 grader. Förvarad i vinkällare kan denna flaska lagras i många år”.
Jag skulle vilja tillägga att man helst ska vänta betydligt längre än så och dessutom lufta champagnen för att
den ska komma till sin rätt!
Betyg idag: 94
Sannolikt bäst: 2017-2025
Ändring 2020-04-05: Tagit bort spekulativ text om vilka årgångar champagnen bygger på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar