Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 8 april 2024

Jean Michel Carte Blanche (2018-bas)

(50 % pinot meunier, 40 % chardonnay, 10 % pinot noir)

 

14 augusti 2023 (Brasserie Edmond’s i Cap-d’Ail)

 


 

Jean Michel är ännu en i raden av champagneproducenter sprungen ur klanen Michel (jämte José Michel, Bruno Michel och Guy Michel). Champagne Jean Michel håller till i Moussy (Vallée de la Marne) och drivs idag av Olivier och Florence Michel. Man äger tolv hektar odlingar och har relativt nyligen ställt om till ett ekologiskt arbetssätt (certifierade sedan 2019). Av hemsidan framgår även att man lanserat nya fräscha etiketter, något som uppenbarligen inträffade efter att min flaska producerades.

 

Carte Blanche är en årgångslös champagne som görs på en meunierdominerad blandning av de tre stora druvorna. Den här utgåvan är baserad på 2018 års skörd med tillägg av reservvin. Flaskan blev degorgerad i mars 2023 med en dosage på 7 g/l.

 

Det här är en trevlig champagne.

 

Doft: Generös doft med tydligt autolytiska toner. Efter hand fruktig och parfymerad. Inslag av ljust bröd, gula äpplen, citronskal, gul persika, ananas, surdegsbröd och steniga mineraler.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och torr. Gula äpplen, persika med lite skalbeska samt honung. Påtaglig syra och fin balans.

 

Betyg idag: 82

 

Sannolikt bäst: 2025-2032

 

Champagnen dricks på trevliga Brasserie Edmond’s i Cap-d’Ail på franska rivieran.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar