Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 24 januari 2017

Jacques Selosse Initial

(100 % chardonnay)

26 november 2016 (hemma)Initial från Selosse är odlarens enklaste champagne, men det här är så klart allt annat än en enkel standarchampagne. Och även om priset numera är i nivå med vissa prestigechampagner är kvalitén minst lika hög. Och jäklar vad bra den här degorgeringen är! Det är helt klart den nästbästa Initial jag druckit, endast slagen av den som blev degorgerad i september 2012.

Flaskan dricks över två dagar och utvecklingen är remarkabel. Den är väldigt bra direkt när man öppnar flaskan och sedan blir den bara bättre och bättre till sista droppen!

Degorgerad i april 2015. Flaskan köpt av Franska Vinlistan i oktober 2015.

Doft: Fantastisk! Kraftfull, oxiderad, komplex och kryddig doft. Efter hand tydliga sherrytoner. Apelsinskal, massor av äpplen, hyacint och ek. Dagen efter bjuder den på tydligt rostade toner med inslag av kex, rostade nötter och lite kaffe.

Smak: Underbart koncentrerad, frisk, torr, kryddig och något eldig smak. Äppelmust (på röda äpplen), citrus, päron, marsipan och mineral.

Betyg idag: 93

Sannolikt bäst: 2021-2027

Tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):Inga kommentarer:

Skicka en kommentar