Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 10 april 2024

2019 Domaine Léon La Grande Côte

(100 % chardonnay)

 

17 augusti 2023 (Sacré Burger i Reims)

 


 

Domaine Léon är en ny spännande producent från Landreville i Côte des Bar. Bakom producentnamnet står Clément Robert, som tog över familjeverksamheten 2019 med målsättningen att börja göra egna viner istället för att sälja sina druvor. Namnet Domaine Léon är en hyllning till hans farfars far Léon Robert. Han har tillgång till åtta hektar odlingar kring hembyn där det växer pinot noir, chardonnay, meunier och pinot blanc. Sedan Clément tog över ansvaret har han successivt infört ett ekologiskt arbetssätt och har därefter även börjat tillämpa biodynamiska principer. Samtliga champagner görs på druvor från en enda årgång, vinifieras på ekfat och framställs utan dosage.

 

La Grande Côte görs på chardonnay från vingården La Grande Côte utanför Landreville. Det här är premiärårgången från 2019, även om den fått för kort lagring på jästfällningen för att officiellt årgångsklassas. Flaskan blev degorgerad i december 2021 utan dosage.

 

Det här är en mycket, mycket bra champagne! Den generösa doften charmar direkt medan smaken är tydligt stram innan den öppnar upp sig fint efter ett par timmar.

 

Doft: Generös och parfymerad. Inslag av jäst, vit persika, citrus och gröna äpplen följs efter hand av mogen persika, schampo och lite Coca-Cola.

 

Smak: Ren, frisk, något fruktig och mycket torr smak med fin sälta. Vit frukt och citrus innan den öppnar upp sig och bjuder på mer utvecklade toner av gul nektarin och mogen citron. Mycket hög syra och bra energi.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar