Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 14 januari 2023

VM: Taittinger Brut Réserve

(40 % chardonnay, 35 % pinot noir, 25 % pinot meunier)

 

21 juni 2022 (hemma)

 


 

Mitt projekt VM i standardchampagne fortsätter och jag har kommit fram till Taittinger Brut Réserve. Den har, i likhet med Laurent-Perrier och Charles Heidsieck, en relativt hög andel chardonnay i blandningen, vilket är ovanligt bland de större husens standardchampagner. Druvorna kommer från mer än 35 olika vingårdar och champagnen får minst tre års lagring på jästfällningen. Dosagen uppgår enligt uppgift till på 9 g/l.

 

Fruktig och generös! Precis som det brukar när det kommer till Taittinger sticker dosagen ut. I många fall är det av ondo, men här bidrar den faktiskt till en bättre balans.

 

Doft: Komplex. Först lätt fruktig och kryddig doft med inslag av citrus, ljust bröd, smör och småkakor. Ganska snart mogen frukt i form av mango och aprikos. Därefter även dragon. Senare uppstår tydligt rostade toner med inslag av nötter och kex.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr smak med fin koncentration och viss sälta. Mogen citrus, fruktgodis och lite krita. Bra balans mellan å ena sidan frukt dopad med relativt hög dosage och å andra sidan en hög syra.

 

Betyg idag: 83

 

Sannolikt bäst: 2023-2032

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2010-12-16: 83

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar