Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 20 december 2018

1998 Clos des Goisses

(65 % pinot noir, 35 % chardonnay)

13 oktober 2018 (Café Live i Malmö)Nittioåttan avslutar den tredje flighten av höstens stora Clos des Goisses-provning.

Den här årgången är delvis jäst på nya fat och dosagen är i vanlig ordning låg, sannolikt kring 4,5 g/l. Flaskan blev degorgerad i februari 2008. Enligt Charles Philipponnat förekom det en hel del botrytis bland druvorna detta år.

Det här är en mycket, mycket bra champagne, men samtidigt flightens svagaste. Det är också den champagne som känns klart äldst av det fyra, vilket kanske inte låter så konstigt – den är ju bevisligen äldst! Men 1998 är generellt sett en bättre årgång än 1999, 2000 och 2001 och rimligen också mer långlivad. Därför är det med viss förvåning jag konstaterar att den här champagnen känns äldre än förväntat.

Min gissning: 2001.

Doft: Något skum till en början. Därefter: Mogen och brödig med inslag av jord, brasa, nötter, svamp, mogen gul frukt och smör.

Smak: Mogen och frisk smak av mogen gul frukt och citrus.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2016-2022

Omgångens fyra flaskor, där 2001 högst oväntat blev flightens vinnare:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar