Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 8 april 2023

Amaury Beaufort Le Jardinot Rosé (2018/2019)

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

 

22 augusti 2022 (Vin & Natur i Slottsparken)

 


 

Det är andra gången jag provar denna härliga roséchampagne på mindre än två månader och till skillnad mot dess vita systervin, som jag upplever som lite annorlunda på dagens provning, är den här närmast identisk idag. Mina doft- och smaknoter är i princip en karbonkopia av vad jag skrev i början av juli.

 

Den här champagnen är gjord på lika delar pinot noir från 2018, som fått macerera i tre dygn och därefter lagrats sjutton månader på fat, och chardonnay från 2019, som lagrats fem månader på fat. Flaskan blev degorgerad i november 2021 utan dosage.

 


 

Det här är en jättebra och väldigt charmig roséchampagne, som rimligen vinner på lagring men som jag lika gärna dricker redan idag! Att den vita Le Jardinot är ännu bättre är ett angenämt problem.

 

Doft: Fruktig och kryddig doft med inslag av hallonsaft, körsbär, lakrits, mango och stjärnfrukt.

 

Smak: Frisk, bärig, torr och något rödvinslik. Massor av hallon och körsbär. Påtaglig syra, men känns trots sin ungdom perfekt balanserad.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2026-2032 (eller idag!)

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2022-07-01: 88

 

En vacker trio från Amaury Beaufort:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar