Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 7 april 2023

2020 Amaury Beaufort Coteaux Champenois Chardonnay

(100 % chardonnay)

 

22 augusti 2022 (Vin & Natur i Slottsparken)

 


 

Det är sommar och Vin & Natur ställer till med sortimentsprovning i Slottsparken i Malmö. Det är avslappnad stämning och många trevliga viner, men det är framförallt tre flaskor från den spännande producenten Amaury Beaufort som jag väljer att fokusera på. Två av dem, de båda champagnerna, har jag redan hunnit dricka, men det är första gången jag provar detta stilla vita vin.

 

Det här är den första årgången av denna vita coteaux champenois. Den görs på chardonnay från Amaurys innehav i vingården Le Jardinot i Polisy (Côte des Bar). Vinet, som är framställt helt utan tillsatser, är spontanjäst på medelstora fat och därefter lagrat i en så kallad foudre (ekliggare) innan det buteljerades i januari 2022.

 

Det här är ett mycket bra vin! Gissningsvis kan det vinna något på ett års lagring eller två, men jag ser ingen poäng i att spara det särskilt mycket längre än så.

 

Doft: Druvtypisk, något fruktig och något kryddig. Inslag av päron, citron och smör.

 

Smak: Frisk och mycket ren smak med fin glasutveckling. Citron och päron får sällskap av lite smöriga toner.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2023-2027

 


 

Det här blir därmed mitt första inlägg om ett vin från årgång 2020.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar