Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 26 april 2023

Drappier Clarevallis

(75 % pinot noir, 10 % pinot meunier, 10 % chardonnay, 5 % pinot blanc)

 

15 september 2022 (hemma)

 


 

I takt med att en ny generation, med Hugo Drappier i spetsen, tagit över stafettpinnen hos Drappier har det också dykt upp en del nya champagner. Den årgångslösa Clarevallis är en av dessa. Utöver en dominerande bas av pinot noir och mindre andelar meunier och chardonnay, innehåller den även några stänk pinot blanc (blanc vrai). Den här flaskan blev degorgerad i februari 2021 med en dosage på 4 g/l.

 

Clarevallis är för övrigt det latinska namnet på klostret Clairvaux, beläget en kvarts biltur från Drappiers hemby Urville.

 

En mycket bra champagne. Den dricks över tre dagar och är som bäst dag två.

 

Doft: Generös, fruktig och komplex. Inslag av rosor, jordgubbar, röda vinbär, lime, krita, bakverk, mogna äpplen, smör, lakrits och örter. Dag tre dyker det upp en tydlig ton av brie.

 

Smak: Frisk, kryddig, fruktig och torr. Ren och elegant. Toner av jordgubbar och lime samsas med mogna äpplen, honung och mynta. Hög syra. Den lyfter ett snäpp till dag två, då den har bättre intensitet och är mer harmonisk. Tappar lite till tredje dagen då den även bjuder på brie och hasselnötter.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar