Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 1 april 2023

2016 Tellier Vignes de Pierry

(70 % chardonnay, 30 % pinot meunier)

 

10 augusti 2022 (hemma)

 


 

Tellier är ännu en intressant relativt nystartad producent. Man har hemvist i Moussy (Côteaux Sud d’Épernay, Vallée de la Marne) och utmärker sig med sina ”avrivna” etiketter.

 

Pappa Christophe Tellier har sedan 1980 varit verksam i, så vitt jag förstår det (kopplingen är inte helt uttalad), producenten R. Renaudin, men 2016 skapade han Champagne Tellier tillsamman med sin son Quentin. Därefter har även Quentins lillebror Alexandre anslutit till verksamheten. Familjen äger mark i Moussy, Pierry, Chavot, Fontaine-sur-Aÿ och Cramant. Därmed har man faktiskt odlingar i alla de tre stora delregionerna, trots att det inte är så där vansinnigt långt mellan de olika byarna: Vallée de la Marne (Moussy, Pierry och Chavot), Côte des Blancs (Cramant) och Montaigne de Reims (Fontaine-sur-Aÿ). Man har tillämpat ett hållbart arbetssätt från start och har på senare år även ställt om till ett ekologiskt jordbruk. Sortimentet idag består av nio olika champagner och ett stilla rött vin.

 

Producentens premiärårgång var alltså 2016 och Vignes de Pierry var tillsammans med Les Massales och Les Massales Rosé de tre första champagnerna som släpptes.

 


 

Vignes de Pierry görs på 70 % chardonnay och 30 % meunier från vingårdarna Les Rocherets och Corrigot i Pierry. Den är jäst och lagrad (8 månader) på ekfat och får efter buteljering minst 40 månaders lagring på jästfällningen. Den malolaktiska jäsningen är delvis genomförd. Den här flaskan blev degorgerad i februari 2021 med en dosage på 4 g/l. Efter denna första årgång har man även hunnit släppa 2017.

 

Den är ung, men redan mycket bra! Champagnen dricks över fyra dagar och håller ihop bra. Det är för övrigt ett otroligt tryck i flaskan och delar av innehållet flödar ut.

 

Doft: Mineraliska och fruktiga toner med inslag av krita, päron och gröna äpplen. Efter hand något parfymerad.

 

Smak: Ren, frisk, elegant, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Bra intensitet och fin energi! Citrus, päron och gröna äpplen. Mycket hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar