Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 28 april 2023

Drappier Trop m’en faut! Champagne (2018-bas)

(100 % pinot gris)

 

17 september 2022 (hemma)

 


 

Efter att ha druckit det stilla vinet Trop m’en faut! Coteaux Champenois kommer här champagnen baserad på samma basvin. Det handlar om 100 % pinot gris (fromenteau) från vingården Les Truchots i Urville, som odlas utifrån ekologiska principer. Det här är ”Edition 2021” som till 50 % är baserad på 2018 års skörd och till 50 % på 2017. Champagnen blev buteljerad i april 2019 och den här flaskan blev degorgerad i mars 2021 utan dosage. 5500 flaskor producerades.

 

Det här är en härlig champagne! Coteaux på samma basvin är också mycket bra, men det här är klart bättre. En skillnad är också att champagnen har högre syra och känns betydligt mer lagringsduglig. Det känns därmed uppenbart att det är champagne man bör göra på dessa druvor – om man måste välja! Jag är väldigt glad att Drappier valde att göra både och.

 


 

Doft: Fruktig, kryddig och komplex. Inslag av ananas, mango, gröna äpplen, citron, nektarin, mandlar, jordgubbar, hav och lakrits.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr smak med bra koncentration. Ananas, citron, nektarin och croissant. Hög syra.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2026-2031

 

Par i pinot gris:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar