Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 16 april 2023

Frederic Savart L’Ouverture (2015-bas)

(100 % pinot noir)

 

2 september 2022 (hemma)

 


 

L’Ouverture är Fréderic Savarts instegschampagne. Den görs på pinot noir från firmans yngre odlingar och är delvis fatjäst (15 %). Till skillnad från Savarts övriga champagner genomgår den full malolaktisk jäsning. Den här utgåvan är till en tredjedel baserad på basårgången 2015, med tillägg av reservvin från 2014 (33 %) och 2013 (33 %). Flaskan blev degorgerad i oktober 2017 med en dosage på 7 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne. Den har utvecklats sedan jag drack den i december 2018, men har egentligen inte blivit särskilt mycket bättre än vad den redan var.

 


 

Doft: Utvecklad och komplex. Inslag av popcorn, grapefrukt, röda äpplen, krusbär och till slut även tändsticksask.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr smak av gula äpplen, krusbär och persika. Hög syra och bra energi.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2023-2028

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2018-12-20: 84(+)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar