Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 25 april 2023

2002 Tarlant La Vigne d’Antan

(100 % chardonnay)

 

14 september 2022 (hemma)

 


 

La Vigne d’Antan från Tarlant är gjord på chardonnay från oympade stockar i vingården Les Sables i Œuilly. Den är jäst och lagrad (tio månader) på fat. Den här flaskan blev degorgerad i augusti 2015 utan dosage.

 

En mycket bra champagne (men jag hade i ärlighetens namn förväntat mig att den skulle vara ännu bättre). Den är lite blek och oförlöst dag ett, men lyfter ett snäpp till andra dagen och håller därefter ihop väl till dag tre.

 

Doft: Utvecklad doft av lätt bokna äpplen, diskmedel (Yes Citron), citronskal, jäst och bröddeg. Efter hand lite rökig med inslag av steniga mineraler. Dag två även gräddkola.

 

Smak: Syrlig, något fruktig och mycket torr. Känns något oförlöst till en början, men vaknar till liv dag två. Äpplen och citron samt lite kokos och annan tropisk frukt.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2023-2029

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar