Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 26 januari 2023

Amaury Beaufort Les Jardinot Rosé (2018/2019)

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

 

1 juli 2022 (hemma)

 


 

Ännu en champagne från Amaury Beaufort och den här gången en rosé. Den är till hälften gjord på pinot noir från 2018 som fått macerera i tre dygn och därefter lagrats sjutton månader på fat och till hälften på chardonnay från 2019 som lagrats fem månader på fat. Flaskorna blev degorgerade i november 2021 efter 22 månader på jästfällningen. Ingen dosage.

 

Det första intrycket när man hällt upp är en fantastisk röd färg och ett tjockt kvardröjande vitt skum. Därefter kan man ganska snart konstatera att det här är ännu en härlig champagne från Amaury Beaufort! Den vita systerchampagnen, som jag delvis dricker parallellt, är dock ännu bättre.

 

Doft: Fruktig och kryddig. Inslag av hallonsaft, körsbär, lakrits, mango och stjärnfrukt.

 

Smak: Frisk, bärig, torr och tydligt rödvinslik smak som domineras av hallon och körsbär. Påtaglig syra, men perfekt balanserad.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2026-2031 (eller nu!)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar