Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 20 april 2023

Henri Maillart Blanc de Blancs (2011-bas)

(100 % chardonnay)

 

16 februari 2023 (hemma)

 


 

Det här är ännu en ambitiös årgångslös champagne från Henri Maillart. Denna blanc de blancs får alltid minst tio års lagring på jästfällningen. Den här utgåvan är baserad på skörden 2011 med reservvin från 2010, 2009 och 2008. Flaskan blev degorgerad i juni 2022.

 

Det här är en mycket bra champagne. Flaskan dricks över två dagar och den håller ihop bra. Här finns säkert viss uppsida om man ger den några års lagring, men känslan är att det här är en champagne man kan dricka relativt ung.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och komplex. Inslag av mogna gula äpplen, smör, brioche, hasselnötter, apelsin, persika och lite gräddkola. Dag två även marsipan.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr. Syrliga äpplen, apelsin, tropisk frukt och smör. Hög syra och mycket lång eftersmak.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2024-2030

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar