Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 23 april 2023

2015 Charlot-Tanneux Cuvée Nicolas

(95 % pinot noir, 5 % pinot meunier)

 

4 september 2022 (hemma)

 


 

Cuvée Nicolas från Vincent Charlot – under Charlot-Tanneux-etiketten – är en blanc de noirs som görs på druvor från gamla stockar i Mardeuil. Det handlar till 75 % om vingården Les Vossenelles (planterad 1964) och till 25 % om Les Chapottes (1976). Den är spontanjäst, framställd utan den malolaktiska jäsningen och lagrad på fat i elva månader. Den här flaskan blev degorgerad i december 2020 med en dosage som understiger 4,5 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne.

 

Doft: Generös, blommig, fruktig och fint oxiderad. Inslag av mogna äpplen, björnbär, aprikos, mandlar, bageri och svarta vinbär.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr smak med viss sälta. Björnbär, aprikos och citrus. Påtaglig syra, men bra balans. Lång eftersmak med toner av gröna äpplen.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2022-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar