(100 % chardonnay)
25 maj 2024 (hemma)
Clos des Maladries från Étienne Calsac är en spännande champagne – inte minst när det står 2019 på etiketten! Det gör att man trotsar allt förnuft och öppnar en flaska redan idag.
Champagnen görs på chardonnay från den lilla (0,16 ha) vingården Clos des Maladries, belägen på baksidan av Étiennes farföräldrars (eller möjligen morföräldrars) hus i Avize. Champagnen görs efter varje skörd och det här är alltså årgång 2019. Flaskan blev degorgerad i maj 2023 med en dosage på 2 g/l.
Den är så klart ung, men redan väldigt bra! Jag återkommer gärna till den här om fem år.
Doft: Fruktig och kryddig. Inslag av krita, lime och päron följs efter hand av vanilj.
Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med fin sälta. Ung, men relativt generös. Toner av päron och lime dominerar. Hög syra och bra längd.
Betyg idag: 88(+)
Sannolikt bäst: 2029-2035
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp. inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar