Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 5 november 2024

2016 Étienne Calsac Clos des Maladries

(100 % chardonnay)

 

24 mars 2024 (hos Roger och Liisa i Épernay)

 


 

Vår provning fortsätter och nu blir det en ren BYOB-provning, där alla i gänget tagit med sig var sin champagne som serveras blint för de övriga.

 

Temat vingårdschampagner fortsätter! Clos des Maladries från Étienne Calsac görs på chardonnay från en liten (0,16 hektar) muromgärdad vingård i Avize. Champagnen har genomgått den malolaktiska jäsningen och är delvis (35 %) lagrad på fat. Flaskan blev degorgerad i januari 2021 utan dosage.

 

Det här är en riktigt härlig ung champagne! Den behöver dock självklart lagras för att verkligen komma till sin rätt.

 

Doft: Fruktig, kryddig och något oxiderad. Inslag av krita, gula äpplen, lime, hasselnötter och ankrillette.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak av gröna äpplen, citrus, stenfrukt och lite kritiga mineraler. Bra energi och påtaglig syra.

 

Betyg idag: 89(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 

Jag har tidigare druckit årgång 2017 av Clos des Maladries.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar