Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 12 februari 2025

Moutardier Ratafia de Champagne

(33 % meunier, 33 % pinot noir, 33 % chardonnay?)

 

25 maj 2024 (hemma)

 


 

Moutardier, även känt som Jean Moutardier, är en producent med hemvist i Le Breuil i den västra delen av Marnedalen. Numera är det bröderna William och Simon Saxby-Moutardier som ansvarar för verksamheten och de har infört ett hållbart arbetssätt. Man äger 18 hektar egna odlingar belägna i hembyn och närliggande Baulne-en-Brie, där det växer 80 % meunier, 10 % chardonnay och 10 % pinot noir. De köper dessutom ytterligare druvor från kontrakterade odlare och producerar totalt en kvarts miljon flaskor per år. Sortimentet består av sex champagner och denna ratafia.

 

Det här är en mycket bra ratafia. Jag provar den vid sammanlagt sju tillfällen under en elvadagarsperiod. Den är mycket bra direkt och håller sedan samma nivå under hela perioden. Den blir visserligen mer harmonisk från fjärde dagen, men egentligen inte bättre.

 

Doft: Fruktig och något nötig. Inslag av persika, fikon och honung följs på sjätte dagen av russin och dag åtta av aprikos.

 

Smak: Söt (men inte jättesöt), fruktig och något oljig. Initialt viss hetta, men den dämpas redan till dag två och är nästan borta på fjärde dagen. Mogen persika och torkade fikon till en början. Dag fyra dyker det även upp tydliga toner av russin. En påtaglig syra balanserar sötman.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: När som helst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar