Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 26 februari 2025

Lequeux-Mercier G4.2 (2012-bas)

(65 % meunier, 35 % pinot noir)

 

19 juni 2024 (hemma)

 


 

Jag har tidigare skrivit om Rémy Lequeux-Mercier, som även gör spännande meunierbaserade champagner under egen etikett. Lequeux-Mercier är familjefirman, där Rémy utgör den fjärde generationen efter grundaren Emile Mercier. Man håller till i Passy-sur-Marne, som är en by i en del av Vallée de la Marne som kallas Terroir de Condé. Här befinner vi oss för övrigt inte i departementet Marne, där en absolut majoritet av byarna i centrala och norra delen av Champagne finns, utan i Aisne. Precis som i fallet Marne är Aisne uppkallat efter en flod.

 

Nog om geografi! Lequeux-Mercier äger sju hektar, fördelade på 25 odlingslotter som utöver i hembyn finns i närliggande byarna Barzy-sur-Marne, Château-Thierry och Dormans. Man odlar de tre stora druvorna, men framförallt meunier, och tillämpar ett hållbart arbetssätt. Sortimentet består av nio champagner.

 

G4.2 (ja, den heter faktiskt så) är en blanc de noirs som görs på 65 % meunier och 35 % pinot noir. Den här utgåvan har 2012 som basårgång och flaskan blev degorgerad i november 2023 med en dosage på 3 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne.

 

Doft: Fruktig, efter hand något parfymerad. Inslag av citrus, gröna äpplen och päron följs av äppelpaj och crème fraiche. Dag två även tropisk frukt.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med trevlig sälta och bra energi. Pomelo och päron. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar