Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 14 juli 2024

2016 Emmanuel Brochet Les Hauts Meuniers

(100 % pinot meunier)

 

19 november 2023 (Tyge & Sessil i Stockholm)

 


 

Emmanuel Brochet gör Les Hauts Meuniers på druvor från en liten plätt (0,4 hektar) i den övre delen av sitt innehav i den sluttande vingården Le Mont Benoit i hembyn Villers-aux-Nœuds. Det handlar om rankor som planterades 1962. Champagnen är spontanjäst och lagrad (elva månader) på använda fat. Flaskorna degorgerades i september 2022 med en dosage på 2 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne med komplex doft, men tydligt ung och oförlöst. Gissningsvis behöver den åtminstone fem-sex års ytterligare lagring för att börja prestera på topp.

 

Doft: Komplex. Tydligt laktiska toner vid högre temperatur. Inslag av vita vingummin, gröna äpplen (som blir röda efter hand), tallbarr och druvjuice som följs av syren, honung och mandelmassa. Senare även colanappar och därefter hallon.

 

Smak: Ung, frisk, något fruktig och mycket torr. Gröna äpplen som går mot röda samt några hallon och lite röd citrus.

 

Betyg idag: 86(+)

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp. inlägg):

2008: 93 (2020-05-15)

2011: 89 (2020-01-22)

2012: 90 (2019-05-08)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar