Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 16 juli 2024

2018 Romain & Pascal Henin Blanc comme Neige

(100 % chardonnay)

 

21 november 2023 (hemma)

 


 

Romain Hénin är en ung odlare från Aÿ, som i oktober 2021 tog över familjeverksamheten efter pappa Pascal Hénin. Innan dess hade han hunnit med att arbeta två år hos Henri Giraud och därefter starta upp en egen verksamhet baserad på sina principer om ett rent och respektfullt vingårdsarbete – på grund av meningsskiljaktigheter mellan honom och hans föräldrar. Efter att till slut ha tagit över föräldrarnas verksamhet har han infört ett ekologiskt och biodynamiskt arbetssätt liksom en filosofi om så liten påverkan som möjligt. Det senare innebär att han från och med skörden 2022 avstår från alla former av tillsatser. Romain har även startat med skogsjordbruk (agroforestry) och planterat mer än hundra träd per hektar i sina vingårdar. Han har tillgång till sju hektar, belägna i Aÿ och Mareuil-le-Port med omnejd, där det odlas chardonnay, pinot noir och pinot meunier. På denna sida beskriver Romain själv sin bakgrund.

 

Romain Hénin har trots sin korta karriär redan hunnit profilera sig med sina konstnärliga etiketter.

 


 

Blanc comme Neige (vit som snö) är en blanc de blancs som är gjord på vin från pappa Pascal. Det här är årgång 2018, vilket indikeras av R18 på flaskans baksida. Flaskan blev degorgerad i oktober 2022 med en dosage på 3 g/l.

 

Det här är en bra champagne.

 

Doft: Tydligt komplex, men inte särskilt generös. Inslag av citron, ek och persika följs av aprikos, mintchoklad, järn, grapefrukt och krita. Dag två dyker det även upp lite smör.

 

Smak: Frisk, mycket torr och något fruktig. Något endimensionell. Citron, vit persika och mandelmassa. Påtaglig syra, skaplig energi och mycket lång eftersmak.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar