(34 % pinot noir, 33 % pinot meunier, 33 % chardonnay)
25 november 2023 (hos David i Lomma)
Abyss från Leclerc
Briant utmärker sig genom att den varit nedsänkt och lagrad i havets djup
(abyss = avgrund). Det märks inte minst genom att man låter det som fastnat på
flaskorna sitta kvar – istället för att rengöra dem och sätta på en etikett.
Den här utgåvan bygger till 100 % på 2013 års skörd och den blev buteljerad i juli 2014. Flaskorna degorgerades i mars 2017 utan dosage och fick därefter vila tre månader innan de sänktes 60 meter ner i havet utanför Bretagne i juni samma år. Ett år senare, i juni 2018, plockade man upp dem igen.
Jag ska varken ge mig in i någon diskussion kring energiflöden eller en mer fysikalisk sådan om hur lufttrycket i en champagneflaska påverkas av att ligga på havets botten. Låt mig bara konstatera att det hade varit intressant att få prova en flaska av samma champagne inte sänkts ner i avgrunden för att jämföra med den här.
Det här är under alla omständigheter en mycket, mycket bra champagne! Den befinner sig i ett gynnsamt läge idag, men kan nog vinna på något års ytterligare lagring.
Doft: Utvecklad doft med lite laktiska toner. Inslag av surdegsbröd, nougat, röda äpplen och salmiak.
Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr smak med fin sälta. Röda äpplen, hallon och smultron.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2024-2030
Den andra flighten vid vår provning består av denna kvartett:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar