Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 23 juli 2024

2013 Leclerc Briant Abyss

(34 % pinot noir, 33 % pinot meunier, 33 % chardonnay)

 

25 november 2023 (hos David i Lomma)

 


 

Abyss från Leclerc Briant utmärker sig genom att den varit nedsänkt och lagrad i havets djup (abyss = avgrund). Det märks inte minst genom att man låter det som fastnat på flaskorna sitta kvar – istället för att rengöra dem och sätta på en etikett.

 

Den här utgåvan bygger till 100 % på 2013 års skörd och den blev buteljerad i juli 2014. Flaskorna degorgerades i mars 2017 utan dosage och fick därefter vila tre månader innan de sänktes 60 meter ner i havet utanför Bretagne i juni samma år. Ett år senare, i juni 2018, plockade man upp dem igen.

 

Jag ska varken ge mig in i någon diskussion kring energiflöden eller en mer fysikalisk sådan om hur lufttrycket i en champagneflaska påverkas av att ligga på havets botten. Låt mig bara konstatera att det hade varit intressant att få prova en flaska av samma champagne inte sänkts ner i avgrunden för att jämföra med den här.

 

Det här är under alla omständigheter en mycket, mycket bra champagne! Den befinner sig i ett gynnsamt läge idag, men kan nog vinna på något års ytterligare lagring.

 

Doft: Utvecklad doft med lite laktiska toner. Inslag av surdegsbröd, nougat, röda äpplen och salmiak.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr smak med fin sälta. Röda äpplen, hallon och smultron.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2024-2030

 

Den andra flighten vid vår provning består av denna kvartett:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar