Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 3 juli 2024

2019 Nicolas Maillart Mont Martin, med flera

(100 % pinot meunier)

 

19 november 2023 (franska ambassadörens residens i Stockholm)

 


 

Nicolas Maillart är en av de producenter som är närvarande vid Franska vinlistans ambitiösa provning. Han serverar tre av sina champagner och den som lämnar störst avtryck denna kväll är vingårdscuvéen Mont Martin från 2019.

 

Champagnen görs på meunier som odlas i vingården Les Monts Martin i Villers-Allerand (Montagne de Reims). Den är spontanjäst på ekfat och framställd utan den malolaktiska jäsningen. Den här flaskan blev degorgerad i juni 2023 med en dosage på 1 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne som dock är alldeles för ung idag.

 

Doft: Fruktig och något kryddig. Inslag av jordgubbar, hallongodis, björnbär, blåbär och brioche.

 

Smak: Ung, bärig, frisk och mycket torr.  Citrus, jordgubbar och björnbär. Hög syra och mycket bra längd.

 

Betyg idag: 88(+)

 

Sannolikt bäst: 2030-2036

 

Jag får dessutom smaka dessa båda:

 


 

Platine (2019-bas) (58 % pinot noir, 31 % chardonnay, 11 % pinot meunier): Maillarts instegschampagne. Degorgerad i juli 2023 med en dosage på 2,5 g/l. En välgjord champagne. Generös, fruktig och kryddig doft med inslag av röda äpplen och mustiga hallon. Frisk, fruktig och torr smak av röda äpplen, hallon och bakverk.

Betyg idag: 84 Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

2018 Montchenot (100 % pinot noir): Degorgerad i januari 2023 utan dosage. En mycket lovande champagne med underbar doft! Generös, fruktig och kryddig doft med inslag av hallon, körsbär, jordgubbar och röda äpplen. Ung, frisk, något fruktig och mycket torr smak med toner av röda äpplen, hallon och körsbär. Påtaglig syra och bra struktur. Lång eftersmak.

Betyg idag: 86(+) Sannolikt bäst: 2029-2035

 


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar