(100 % pinot meunier)
22 januari 2020 (Matbaren i Stockholm)
Emmanuel Brochet går från klarhet till klarhet och även i en generellt så svag årgång som 2011 levererar han på en mycket hög nivå! Det här är en snudd på fantastisk champagne, trots att den rimligen fortfarande har sina allra bästa år framför sig.
Les Hauts Meuniers görs på pinot meunier från en 0,4 hektar plätt som planterades 1962 i vingården Mont Benoit i Brochets hemby Villers-aux-Nœuds. Champagnen är spontanjäst och lagrad på gamla ekfat i elva månader. Därefter har den fått fem års lagring på flaska innan degorgering, vilket därmed rimligen skedde under sensommaren 2017. Dosage på 2 g/l. Av den här årgången gjordes det 1300 flaskor.
Doft: Komplex, fruktig, oxiderad och något utvecklad doft med tydlig sälta och subtil fatkaraktär. Inslag av Golden Delicious, citrus, nektarin, smör, brioche, björnbär, gula blommor och mandlar.
Smak: Frisk, fruktig och torr smak med fin koncentration. Röda äpplen, angenäm grapefrukt och mandlar.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2023-2028
Jag har tidigare druckit årgång 2012 av den här champagnen.
Denna champagne dricks i samband med en härlig lunch på Mathias Dahlgrens Matbaren i Stockholm. Det som serveras på tallrikarna ser ut så här:
I tur och ordning: Rosastekt fläskkarré med tryffel, ostronblad och kapris. Hällstekt bläckfisk med jordärtskocka, forellrom och hollandaise. Citron- och marängpaj med vaniljglass och hallon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar