Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 19 juli 2024

2016 Dhondt-Grellet Le Bateau

(100 % chardonnay)

 

24 november 2023 (Møntergade i Köpenhamn)

 


 

 

Le Bateau är en välkänd vingård i Cramant där Adrien Dhondt har ett innehav med rankor som planterades 1951. Champagnen som görs på druvorna är spontanjäst och lagrad (nio månader) på ekfat. Den här flaskan blev degorgerad i mars 2021 med en dosage på 2 g/l.

 

Den är mycket bra, men alldeles för ung idag. Med fem års ytterligare lagring kan den sannolikt utvecklas till en fantastisk champagne.

 

Doft: Fruktig, nötig och gräddig. Inslag av citrus, lite smörkola, lite galette, äppelkaka och bakverk som följs av persika, hallon och röda äpplen.

 

Smak: Ung, frisk, något fruktig och mycket torr. Oförlöst. Gröna äpplen, lakrits, utspädd hallonsaft och till slut även röda äpplen.

 

Betyg idag: 87(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar