Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 11 juli 2024

2019 Vilmart Grand Cellier d’Or, med flera

(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

 

19 november 2023 (franska ambassadörens residens i Stockholm)

 


 

Grand Cellier d’Or 2019 från Vilmart är en fantastisk champagne samtidigt som den är ung och full av potential!

 

Champagnen är gjord på druvor från 60-åriga plantor i Rilly-la-Montagne och lagrad tio månader på fat. Flaskan blev degorgerad i juli 2023 med en dosage på 7 g/l.

 

Doft: Gröna äpplen, citron och tropisk frukt.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och torr och alldeles underbar! Gröna äpplen och citron dominerar. Fin struktur med bra energi och hög syra.

 

Betyg idag: 90(+)

 

Sannolikt bäst: 2030-2036

 

Vid Vilmarts bord provar jag även de här:

 

Grande Réserve (2021-bas) (70 % pinot noir, 30 % chardonnay): Reservvin från 2020 och 2019. Degorgerad i juli 2023 med en dosage på 8 g/l. Mycket trevlig, men lite skum doft med stalliga toner. Aromer av stenfrukt, citrus, mandlar och lite steniga mineraler.

Betyg idag: 83 Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Grand Cellier (2020-bas) (70 % chardonnay, 30 % pinot noir): Reservvin från 2019 och 2018. Degorgerad i februari 2023 med 8 g/l. Mycket bra. Persika, gröna äpplen och lite jordgubbar. Hög syra.

Betyg idag: 86 Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar