Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 5 februari 2021

2006 Emmanuel Brochet Haut Chardonnay

(100 % chardonnay)

 

11 september 2020 (Daniel Berlin)

 


 

Det här är den första årgången av denna champagne och att fortfarande kunna hitta den på en restaurang är något av en dröm! Men det var precis vad jag gjorde, på ett sista besök hos Daniel Berlin i Skåne Tranås ett par veckor innan de stängde restaurangen (förhoppningsvis endast temporärt).

 

Precis som systervinet Les Hauts Meuniers görs även den här champagnen på druvor från den övre delen av Brochets innehav i den sluttande vingården Le Mont Benoit i Villers-aux-Nœuds strax söder om Reims. Chardonnayrankorna planterades 1962 på en yta av 0,34 hektar, vilket givetvis leder till en begränsad produktion. Jag vet inte hur många flaskor det blev under premiäråret, men senare årgångar har producerats i strax över 1000 buteljer per år. Champagnen är jäst och lagrad på gamla bourgognefat och producerad i en minimalistisk stil med så liten påverkan som möjligt. Dosagen uppgår enligt uppgift till 1,5 g/l. Från och med 2010 heter den här champagnen Les Hauts Chardonnays. Aktuell årgång idag är 2012.

 

Det här är en mycket, mycket bra champagne som är otroligt ren och elegant!

 

Även om maten i vanlig ordning är fantastisk på denna tvåstjärniga restaurang, är det inte utan att man periodvis sitter och önskar att man uteslutande fått fokusera på det som finns i glaset – helt utan störande moment.

 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig, brödig och blommig doft med tydlig sälta. Efter hand uppstår laktiska toner. Inslag av gröna äpplen, krita, citrus, hasselnötter, lakrits och honung.

 

Smak: Mycket frisk, fruktig, mycket torr och något kryddig smak med påtaglig sälta. Otroligt ren och elegant. Gröna äpplen samsas med citrus och några svarta vinbär.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 

Några av ”de störande momenten” som avnjuts mellan klunkarna:

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar