Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 1 oktober 2022

2004 Jacquesson Dizy – Le Clos

(100 % pinot meunier)

 

26 mars 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Det här är första (och möjligen sista) gången jag dricker Le Clos från Jacquesson. Champagnen gjordes på druvorna som odlas i trädgården bakom Jacquessons kontor i Dizy, rankor som planterade 1973. Mig veterligen har den aldrig sålts på den öppna marknaden, utan endast till ett antal utvalda restauranger. Man har över huvud taget aldrig marknadsfört den och den nämns inte ens i champagnearkivet på Jacquessons hemsida, trots att den rimligen hade varit en naturlig del av deras lieux-dits-serie. Bröderna Chiquet var uppenbarligen inte särskilt nöjda med resultatet. När jag träffade Jean-Hervé Chiquet i somras vid ett besök på Jacquesson, då han glatt visade upp vingården i trädgården, bekräftade han indirekt den bilden när han snabbt viftade bort min fråga om vinet ifråga. Det produceras alltså inte längre, men de årgångar jag känner till att man gjorde är 2000, 2002 och 2004. Enligt uppgift är champagnen fatjäst och har, i linje med husets övriga stil, låg dosage.

 

Det här är en mycket bra champagne och jag hade gärna druckit den igen!

 

Doft: Parfymerad och något oxiderad doft med något laktiska toner. Inslag av ek, apelsinskal, körsbär, bokna äpplen, yoghurt och gräddkola.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr smak som domineras av citron, äpplen och honung. Lång eftersmak med mycket nötter.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2019-2024

 


 

Jean-Hervé Chiquet framför vingården Le Clos (juli 2022).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar