Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 19 oktober 2023

Paul Déthune Blanc de Noirs (2011-bas)

(100 % pinot noir)

 

4 mars 2023 (hemma)

 


 

Mitt tänkta matvin fick hänga med i bonusflighten vid dagens provning eftersom matplanerna ändrades.

 

Paul Déthunes årgångslösa Blanc de Noirs görs på pinot noir som fått jäsa och lagras på ekfat. Jag har tidigare fått lära mig (läs: blivit lurad) att det här är ett rent årgångsvin i praktiken, men den består faktiskt av ungefär en tredjedel reservvin. Den här utgåvan har hur som helst 2011 som basårgång och flaskan blev degorgerad i december 2014.

 

Det här är en mycket bra champagne, men jag gillade den ännu bättre när den var ung och lovande för sju år sedan.

 

Doft: Utvecklad doft med inslag av hasselnötter, hasselnötskräm, lite balong, klister och en aning aska.

 

Smak: Utvecklad smak av Nötcrème och vanilj. Bra balans.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2020-2025

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2011-bas: 88(+) (2016-06-17)

2019-bas: 85(+) (2022-07-04)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar