Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 20 oktober 2023

2012 Jacquesson Dizy – Terres Rouges

(100 % pinot noir)

 

4 mars 2023 (hemma)

 


 

Vår provning avslutas med den här flaskan.

 

Till och med 2011 gjorde bröderna Chiquet på Jacquesson en roséchampagne på druvorna från denna vingård i hembyn Dizy – med namnet Terres Rouges. Det här är den första årgången av Terres Rouges som är gjord som en blanc de noirs. Rosén var väldigt bra, men den här är bättre!

 

Champagnen görs på pinot noir, rankor som planterades 1993, från Jacquessons innehav i vingården Terres Rouges i Dizy. Den här flaskan blev degorgerad i februari 2021 utan dosage.

 

Den är mycket, mycket bra, men givetvis ung. Jag hoppas jag får möjlighet att dricka den igen! Gärna om fem år.

 

Doft: Generös, fruktig, blommig, kryddig och komplex. Inslag av päron, Respons schampo, aprikos, gula plommon och gröna äpplen som efter hand följs av lite marsipan och brioche.

 

Smak: Fruktig, frisk, torr och ung smak av grillad citron, päron, gula plommon och gröna äpplen. Bra energi, men tydligt oförlöst. Hög syra.

 

Betyg idag: 89(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar