Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 28 oktober 2023

Joly-Champagne Cœur de Coteaux (2019-bas)

(100 % pinot meunier)

 

20 mars 2023 (hemma)

 


 

Joly-Champagne är en producent med hemvist i Troissy (Vallée de la Marne). Till och med 1998 var man med i det lokala kooperativet, men har därefter buteljerat sitt eget vin. Firman drivs av familjen Joly: föräldrarna Rémy och Patricia och sönerna Aurélien och Maximilien. Vingårdsinnehavet uppgår till 14 hektar, fördelat på mark i Troissy, Verneuil, Châtillon-sur-Marne och Mareuil-le-Port. Till 75 % odlar man meunier, men även chardonnay och pinot noir och man tillämpar ett hållbart arbetssätt. Man producerar drygt 100 000 flaskor per år och sortimentet består av åtta champagner och en röd coteaux champenois.

 

Cœur de Coteaux görs på meunier från Châtillon-sur-Marne. Den här utgåvan är baserad på skörden 2019 med reservvin från 2018. Flaskan blev degorgerad i april 2022 utan dosage. Jag köpte den på Systembolaget i december 2022.

 

Det här är en bra champagne. Den har en fin doft som lovar mer, men smakmässigt är den ung och obalanserad idag. Den hade sannolikt mått bra av lite dosage!

 

Doft: Parfymerad, fruktig och komplex. Inslag av hallon, röda vinbär, kex, gula äpplen och grapefrukt som följs av mogen persika och aprikos och till slut även krut och salmiak.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Hallon, röda vinbär, grapefrukt, mogen persika, aprikos och mörk choklad. Hög syra och något obalanserad.

 

Betyg idag: 82(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar