Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 11 oktober 2023

2019 Manon Boutillez-Guer Trait de Caractère

(55 % pinot meunier, 45 % pinot noir)

 

1 mars 2023 (hemma)

 


 

Manon Boutillez är en ung kvinnlig vinmakare från den chardonnaydominerade byn Villers-Marmery i det för övrigt väldigt pinot noir-täta Montagne de Reims. Hon tog över familjens verksamhet 2019 efter pappa Marc Boutillez-Guer, som producerat champagne under etiketten Boutillez-Guer sedan 1995. Familjen Boutillez har odlat vin i hembyn i flera generationer och idag äger man 5,25 hektar odlingar, till största delen planterade med chardonnay. Manon har successivt infört ett ekologiskt arbetssätt.

 

Manon Boutillez har under de senaste åren lanserat en serie champagner i eget namn med färgstarka och tydligt igenkännbara etiketter i gränslandet mellan snygg och prålig.

 

Australienska Champagne Every Day har publicerat en trevlig intervju med Manon här, där hon bland annat berättar om sin syn på dosage.

 


 

Trait de Caractère är intressant nog en blanc de noirs, gjord på 55 % meunier från vingården Le Mont Buton i Chambrecy och 45 % pinot noir från Les Huchettes i Villers-Marmery. Den här utgåvan är baserad på skörden 2019 – så vitt jag förstår det är det uteslutande 2019 – och flaskan blev degorgerad i mars 2021 med en dosage på 9 g/l.

 

Det här är en bra champagne, men den känns generisk och relativt endimensionell till en början. Den lyfter dock ett snäpp till dag två då den blir ganska charmig och lyfter ytterligare till tredje dagen.

 

Doft: Gummi, steniga mineraler, vit frukt och krut följs av blåbär och därefter även aprikos på andra dagen.

 

Smak: Frisk och fruktig. Torr, men med en tydlig dosage. Till en början vit frukt, söt citrus och päron. Efter hand även blåbär. Dag två dyker det, precis som i doften, upp toner av aprikos.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar