Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 27 oktober 2023

2019 Mathilde Savoye Blanc de Meunier Brut

(100 % pinot meunier)

 

18 mars 2023 (hemma)

 


 

Mathilde Savoye är en ung odlare och vinmakare från La Neuville-aux-Larris i Vallée de la Marne. Hon skapade sitt champagnemärke så sent som 2020 och 2019 blev hennes första årgång. I Mathildes hemtrakter är meunier den dominerande druvan och det är också denna druva hon brinner för. Mathilde har tillgång till 3,4 hektar mark, till största delen odlad med meunier, i hjärtat av Marnedalen; utöver i hembyn även i närliggande Châtillon-sur-Marne, Baslieux-sous-Châtillon, Belval-sous-Châtillon och Cuchery. Hon har, till skillnad från tidigare generationer, infört ett hållbart arbetssätt med fokus på terroir och när hon gör sina champagner är målsättningen att ha en så liten påverkan som möjligt. Sortimentet består än så länge av två varianter av samma champagne, en brut (med en dosage på 6 g/l) och en extra brut (3 g/l), samt en röd coteaux champenois.

 


 

Det här är brut-varianten av Mathildes första champagne. Den är gjord på meunier från vingårdarna Les Chapelleries i Cuchery och La Loge de Vignes i Baslieux-sous-Châtillon och skörden 2019. Flaskan blev degorgerad i juli 2021 med en dosage på 6 g/l.

 

En mycket bra introduktion till denna producent! Champagnen är klart oförlöst dag ett, men lyfter fint till andra dagen och håller ihop bra till dag tre.

 

Doft: Bärig och efter hand parfymerad. Inslag av citrus, röda vinbär, fruktgodis och brödkant följs senare av vitpeppar och krut.

 

Smak: Bärig, frisk och mycket torr. Klart sluten till en början, men öppnar upp sig fint dag två. Jag hittar toner av svarta vinbär, smultron, citron, fläder och Ako fruktkola.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar