Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 21 oktober 2023

Petiteaux Cuvée Mobline

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

 

8 mars 2023 (hemma)

 


 

Petiteaux är något av en mikroproducent. Sébastien Petiteaux har sin bas i Landreville i Côte des Bar och här förfogar han över ett halvt hektar mark med pinot noir och chardonnay. Han använder dessutom endast en del av den lilla skörden till sin egen champagne – resten säljs för att finansiera produktionen. Enligt uppgift producerar han 2000 flaskor per år, men det är möjligt att den siffran är inaktuell.

 

Sébastien har lång erfarenhet av marknadssidan inom vinindustrin och sedan 2019 arbetar han som ”commercial director” för kooperativet Paul Goerg i Vertus. Arbetet som vinbonde och champagneproducent är alltså en bisyssla till denna karriär.

 

Cuvée Mobline görs på 80 % pinot noir och resten chardonnay och den här utgåvan har sannolikt 2017 som basårgång. Flaskan blev degorgerad i oktober 2021 med en dosage på 4 g/l.

 

Det här är en bra champagne.

 

Doft: Fruktig, parfymerad, något kryddig och komplex. Inslag av konserverade päron, hasselnötter, apelsin, yuzu, röda äpplen och lakrits. Från och med glas två ersätts hasselnötterna av valnötter och det dyker även upp några hallon.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak av konserverade päron, vit persika, citrus och päronskal. Hög syra.

 

Betyg idag: 83

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar